Project omschrijving

  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_visie
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_schets
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_bestaande situatie
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_Ontwerp
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_Ontwerp Toelichting
  • LANDSCHAPPELIJK INRICHTINGSPLAN OMMEN

  • LOCATIE: Ommen
    PERIODE: 2020
    OPDRACHTGEVER: Milliger Vastgoed
    UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Landschappelijk inrichtingsplan

In opdracht van Milliger Vastgoed hebben wij een landschappelijk inrichtingsplan opgesteld voor de nieuwe inrichting van een erf. Op basis van historische kaarten, de natuurlijke ondergrond en het beleid van de overheid wordt de plek geanalyseerd. Vervolgens vind er op locatie een gesprek met de eigenaar plaats over de wensen en mogelijkheden waarna deze worden uitgewerkt in een tekening van de nieuwe situatie met de positie van de bebouwing, verharding (terras, ontsluiting, parkeren) en groene elementen (hagen, singels, bomen en heesters) met een soorten indicatie. Afhankelijk van de vereisten van de gemeente varieert de mate van uitwerking van het inrichtingsplan. Het plan wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeente waarbij zij deze beoordeelt.

LUCHT EN RUIMTE

Op het erf stonden veel verouderde opstallen. Door deze te slopen en te vervangen door één schuur ontstond lucht en ruimte op het erf. Daarbij kon ook de wens om te verduurzamen met zonnepanelen op het dak van de nieuwe schuur worden gerealiseerd. De wens is om de nieuwe schuur niet aan de noord- maar aan de zuidzijde van de woning te positioneren. Door de schuur zoveel mogelijk richting de hoofdwoning te positioneren wordt het zicht op het landschap behouden en blijft het erf zo compact mogelijk. Dit is gunstig voor de ligging van de zonnepanelen die op de schuur worden geplaatst. Ook levert deze positie het minst overlast op voor de omwonende erven. De nieuwe schuur wordt aan het landschap verankerd door deze te verbinden met de bestaande haag. Door deze ter hoogte van de schuur iets te draaien volgt de haag de lijn van het landschap en ontstaat er en logische kavelverdeling. Het zicht naar de Regge is open. Dat betekent dat we niet veel grote beplanting aan het erf toe willen voegen. Oude groepen eiken domineren het beeld met het donkere bos als groene achtergrond. Aan de voorzijde van de woning worden nog wel vier fruitbomen toegevoegd als verwijzing naar de oude nutstuin die vroeger aan de voorzijde van woningen lagen.

Inspiratiebrochure aanvragen

LANDSCHAPPELIJK INRICHTINGSPLAN OMMEN

Beeldkwaliteitsplan Balk, Dubbelstraat_Analyse
  • LOCATIE: Ommen

  • PERIODE: 2020

  • THEMA: Landschap

  • OPDRACHTGEVER: Milliger Vastgoed

  • UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Landschappelijk inrichtingsplan

In opdracht van Milliger Vastgoed hebben wij een landschappelijk inrichtingsplan opgesteld voor de nieuwe inrichting van een erf. Op basis van historische kaarten, de natuurlijke ondergrond en het beleid van de overheid wordt de plek geanalyseerd. Vervolgens vind er op locatie een gesprek met de eigenaar plaats over de wensen en mogelijkheden waarna deze worden uitgewerkt in een tekening van de nieuwe situatie met de positie van de bebouwing, verharding (terras, ontsluiting, parkeren) en groene elementen (hagen, singels, bomen en heesters) met een soorten indicatie. Afhankelijk van de vereisten van de gemeente varieert de mate van uitwerking van het inrichtingsplan. Het plan wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeente waarbij zij deze beoordeelt.

LUCHT EN RUIMTE

Op het erf stonden veel verouderde opstallen. Door deze te slopen en te vervangen door één schuur ontstond lucht en ruimte op het erf. Daarbij kon ook de wens om te verduurzamen met zonnepanelen op het dak van de nieuwe schuur worden gerealiseerd. De wens is om de nieuwe schuur niet aan de noord- maar aan de zuidzijde van de woning te positioneren. Door de schuur zoveel mogelijk richting de hoofdwoning te positioneren wordt het zicht op het landschap behouden en blijft het erf zo compact mogelijk. Dit is gunstig voor de ligging van de zonnepanelen die op de schuur worden geplaatst. Ook levert deze positie het minst overlast op voor de omwonende erven. De nieuwe schuur wordt aan het landschap verankerd door deze te verbinden met de bestaande haag. Door deze ter hoogte van de schuur iets te draaien volgt de haag de lijn van het landschap en ontstaat er en logische kavelverdeling. Het zicht naar de Regge is open. Dat betekent dat we niet veel grote beplanting aan het erf toe willen voegen. Oude groepen eiken domineren het beeld met het donkere bos als groene achtergrond. Aan de voorzijde van de woning worden nog wel vier fruitbomen toegevoegd als verwijzing naar de oude nutstuin die vroeger aan de voorzijde van woningen lagen.

  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_visie
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_schets
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_bestaande situatie
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_Ontwerp
  • Landschappelijk inrichtingsplan Ommen_Ontwerp Toelichting
Inspiratiebrochure aanvragen