Project omschrijving

  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_sfeerschets
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_themakaart
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_ontwerp
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_sfeer
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_Sfeer
  • VISIE KANAALFRONT EN KANAALPARK LEMELERVELD

  • LOCATIE: Lemelerveld
    PERIODE: 2018-heden
    OPDRACHTGEVER: Gemeente Dalfsen
    UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Visie Kanaalfront en Kanaalpark

Wanneer veel verschillende ontwikkelingen in een gebied samen komen, is een visie een goed middel om deze met elkaar te verbinden. Hiermee ontstaat verbinding in het gebied en creëer je de kans om meerwaarde voor de omgeving. In Lemelerveld kwam een aantal ontwikkelingen langs het kanaal samen. Gemeente Dalfsen gaf ons opdracht voor deze zone een visie met inrichtingsplan op te stellen die het hele gebied een lift geven.

KANAAL ALS SCHAKEL

Het aangelegde Overijssels Kanaal dat Lemelerveld doorkruist, splitst het dorp, samen met de provinciale weg N348, in vier kwarten. Het dorp heeft zich in de loop van de tijd met de rug naar het kanaal gekeerd. Door de nieuwe ontwikkelingen rondom het kanaal, ontstond de ultieme kans om de kanaalzone op te waarderen tot onmisbare schakel in het dorp. Een klimaat adaptief park dat het dorp verbindt en het kanaal benut als veilige langzaam-verkeer-structuur van het dorp.

VERBINDENDE STRUCTUUR

In het ontwerp wordt het kanaal getransformeerd van een doorkruisende structuur naar een verbindend element door deze in te richten als een parkzone. De blik wordt hiermee weer op het kanaal gericht en zodoende krijgt deze meerwaarde voor de bewoners.

In het ontwerp wordt aandacht besteedt aan het vergroenen van de kanaalzone door het verwijderen van “autoblik” en autoverkeer. De waterbeleving wordt versterkt door het toevoegen van verblijfsplekken en nieuwe ommetjes. Voor één van deze ommetjes wordt er een nieuw voet-fietspad aangelegd over het kanaal en door de prachtige verscholen parochietuin.

WATERFRONT

Op de voormalige locatie van de Welkoop is een stedenbouwkundig plan door ons opgesteld voor een nieuw waterfront aan het kanaal. De formele voorzijde van dit woonfront is gericht op het kanaal en grenst aan een nieuw te realiseren fietsstraat. Hierdoor komt er leven aan het kanaal en wordt het gevoel van sociale veiligheid versterkt. Autoverkeer wordt daarbij vanuit de achterliggende woonwijk ontsloten waardoor de woningen met de kop in het park komen te staan.

Naast deze visie hebben wij ook de architectuur van de woningen gedaan.

Ga naar architectuur project
Inspiratiebrochure aanvragen

VISIE KANAALFRONT EN KANAALPARK LEMELERVELD

Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_ontwerp
  • LOCATIE: Lemelerveld

  • PERIODE: 2018-heden

  • THEMA: Stedenbouw & Landschap

  • OPDRACHTGEVER: Gemeente Dalfsen

  • UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Visie Kanaalfront en kanaalpark

Wanneer veel verschillende ontwikkelingen in een gebied samen komen, is een visie een goed middel om deze met elkaar te verbinden. Hiermee ontstaat verbinding in het gebied en creëer je de kans om meerwaarde voor de omgeving. In Lemelerveld kwam een aantal ontwikkelingen langs het kanaal samen. Gemeente Dalfsen gaf ons opdracht voor deze zone een visie met inrichtingsplan op te stellen die het hele gebied een lift geven.

KANAAL ALS SCHAKEL

Het aangelegde Overijssels Kanaal dat Lemelerveld doorkruist, splitst het dorp, samen met de provinciale weg N348, in vier kwarten. Het dorp heeft zich in de loop van de tijd met de rug naar het kanaal gekeerd. Door de nieuwe ontwikkelingen rondom het kanaal, ontstond de ultieme kans om de kanaalzone op te waarderen tot onmisbare schakel in het dorp. Een klimaat adaptief park dat het dorp verbindt en het kanaal benut als veilige langzaam-verkeer-structuur van het dorp.

VERBINDENDE STRUCTUUR

In het ontwerp wordt het kanaal getransformeerd van een doorkruisende structuur naar een verbindend element door deze in te richten als een parkzone. De blik wordt hiermee weer op het kanaal gericht en zodoende krijgt deze meerwaarde voor de bewoners. In het ontwerp wordt aandacht besteedt aan het vergroenen van de kanaalzone door het verwijderen van “autoblik” en autoverkeer. De waterbeleving wordt versterkt door het toevoegen van verblijfsplekken en nieuwe ommetjes. Voor één van deze ommetjes wordt er een nieuw voet-fietspad aangelegd over het kanaal en door de prachtige verscholen parochietuin.

WATERFRONT

Op de voormalige locatie van de Welkoop is een stedenbouwkundig plan door ons opgesteld voor een nieuw waterfront aan het kanaal. De formele voorzijde van dit woonfront is gericht op het kanaal en grenst aan een nieuw te realiseren fietsstraat. Hierdoor komt er leven aan het kanaal en wordt het gevoel van sociale veiligheid versterkt. Autoverkeer wordt daarbij vanuit de achterliggende woonwijk ontsloten waardoor de woningen met de kop in het park komen te staan.

Naast deze visie hebben wij ook de architectuur van de woningen gedaan.

Ga naar architectuur project
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_sfeerschets
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_themakaart
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_ontwerp
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_profiel
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_sfeer
  • Visie Kanaalfront en kanaalpark Lemelerveld_Sfeer
Inspiratiebrochure aanvragen