Project omschrijving

  • Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen
  • Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen
  • Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen
  • Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen
  • BEELDKWALITEITSPLAN AGNIETENCOLLEGE

  • LOCATIE: Nieuwleusen, Zwaluwlaan
    PERIODE: 2017-2019
    OPDRACHTGEVER: Gemeente Dalfsen
    UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Beeldkwaliteitsplan

Voor het voormalige schoolterrein van het Agnietencollege in Nieuwleusen heeft The Citadel Company in samenwerking met de gemeente Dalfsen en direct omwonende een Beeldkwaliteitsplan opgesteld. Midden in Nieuwleusen wordt aan de rand van het groen sportveldencomplex en parkzone een menging van vrijstaande en twee onder één kap woningen gerealiseerd. Het plan dat bestaat uit 12 koopwoningen welke in één keer door de gemeente zullen worden uitgegeven. Voor de locatie wordt hoog ingezet op kwaliteit en uitstraling.  Het beeldkwaliteitsplan is in de eerste plaats bedoelt om inspiratie te bieden, mogelijkheden te tonen en ruimte te laten voor eigen inbreng zodat de locatie tot een hoogwaardig plan wordt uitgewerkt. Om daarbij de overkoepelende ruimtelijke kwaliteit te garanderen en onderlinge samenhang te creëren zijn er voor de bebouwing en openbare ruimte criteria gesteld.

DRAAGVLAK CREËER JE SAMEN
Locaties die binnen de bestaande wijk worden gerealiseerd hebben veel invloed op de woonbeleving van bestaande bewoners. In dit traject hebben wij samen met de Gemeente Dalfsen en direct omwonende het plan vormgegeven. Hierdoor was er ruimte voor direct omwonende om hun zorgen en aandachtpunten te bespreken en ontstond een plan dat door de buurt wordt gedragen. Deze investering aan de voorzijde betaalde zich uiteindelijk terug tijdens de bestemmingsplanprocedure waarbij er geen enkele zienswijze werd ingediend op het plan.

GROEN WOONHOF
Het plan bestaat uit één gezamenlijk hof dat wordt ontsloten via de Zwaluwlaan. Het hof vormt de centrale ontmoetingsruimte en wordt omringd door zes vrijstaande, en zes twee onder één kap woningen. De woningen zijn met de voorzijde gericht op het hof en hebben aan de achterzijde een zachte overgang richting de openbare ruimte. De opzet van de verkaveling is ruim en gevarieerd. Door het toepassen van een verspringende rooilijn ontstaat binnen het hofje steeds weer een ander perspectief. Er zit veel ruimte tussen de kavels en richting de erfgrenzen. Door groene erfafscheidingen te verplichten wordt bijgedragen aan de dorpse sfeer. Daarnaast worden bestaande bomen zoveel mogelijk ingepast in het plan waardoor de nieuwe wijk opgaat in de bestaande omgeving.

STATIGE WONINGEN
In het plan hebben de woningen een statig karakter. Door het toepassen van hoge steile dakkappen en witte vlakken in het metselwerk ontstaat een hoogwaardige uitstraling. Uitgangspunt in het plan is dat het hofje één familie is waarbij elke woning zijn eigen individuele karakter krijgt. In typologie is een duidelijk onderscheidt in de verkaveling met vrijstaande woningen aan de westelijke en noordelijke kant en de twee onder één kappers aan de oostelijke zijde. In het plan is gekozen voor een eenheid in materiaal en kleurgebruik. Daarbij is er door te spelen met accenten ruimte voor eigen expressie waardoor elke woning binnen de familie zijn eigen individuele karakter krijgt.

Inspiratiebrochure aanvragen

BEELDKWALITEITSPLAN AGNIETENCOLLEGE

Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen
  • LOCATIE: Nieuwleusen, Zwaluwlaan

  • PERIODE: 2017-2019

  • THEMA: Stedenbouw

  • OPDRACHTGEVER: Gemeente Dalfsen

  • UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN: Beeldkwaliteitsplan

Voor het voormalige schoolterrein van het Agnietencollege in Nieuwleusen heeft The Citadel Company in samenwerking met de gemeente Dalfsen en direct omwonende een Beeldkwaliteitsplan opgesteld. Midden in Nieuwleusen wordt aan de rand van het groen sportveldencomplex en parkzone een menging van vrijstaande en twee onder één kap woningen gerealiseerd. Het plan dat bestaat uit 12 koopwoningen welke in één keer door de gemeente zullen worden uitgegeven. Voor de locatie wordt hoog ingezet op kwaliteit en uitstraling.  Het beeldkwaliteitsplan is in de eerste plaats bedoelt om inspiratie te bieden, mogelijkheden te tonen en ruimte te laten voor eigen inbreng zodat de locatie tot een hoogwaardig plan wordt uitgewerkt. Om daarbij de overkoepelende ruimtelijke kwaliteit te garanderen en onderlinge samenhang te creëren zijn er voor de bebouwing en openbare ruimte criteria gesteld.

Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen

DRAAGVLAK CREËER JE SAMEN
Locaties die binnen de bestaande wijk worden gerealiseerd hebben veel invloed op de woonbeleving van bestaande bewoners. In dit traject hebben wij samen met de Gemeente Dalfsen en direct omwonende het plan vormgegeven. Hierdoor was er ruimte voor direct omwonende om hun zorgen en aandachtpunten te bespreken en ontstond een plan dat door de buurt wordt gedragen. Deze investering aan de voorzijde betaalde zich uiteindelijk terug tijdens de bestemmingsplanprocedure waarbij er geen enkele zienswijze werd ingediend op het plan.

Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen

GROEN WOONHOF
Het plan bestaat uit één gezamenlijk hof dat wordt ontsloten via de Zwaluwlaan. Het hof vormt de centrale ontmoetingsruimte en wordt omringd door zes vrijstaande, en zes twee onder één kap woningen. De woningen zijn met de voorzijde gericht op het hof en hebben aan de achterzijde een zachte overgang richting de openbare ruimte. De opzet van de verkaveling is ruim en gevarieerd. Door het toepassen van een verspringende rooilijn ontstaat binnen het hofje steeds weer een ander perspectief. Er zit veel ruimte tussen de kavels en richting de erfgrenzen. Door groene erfafscheidingen te verplichten wordt bijgedragen aan de dorpse sfeer. Daarnaast worden bestaande bomen zoveel mogelijk ingepast in het plan waardoor de nieuwe wijk opgaat in de bestaande omgeving.

Landschap en Stedenbouw_beeldkwaliteitsplan Agnietencollege Nieuwleusen

STATIGE WONINGEN
In het plan hebben de woningen een statig karakter. Door het toepassen van hoge steile dakkappen en witte vlakken in het metselwerk ontstaat een hoogwaardige uitstraling. Uitgangspunt in het plan is dat het hofje één familie is waarbij elke woning zijn eigen individuele karakter krijgt. In typologie is een duidelijk onderscheidt in de verkaveling met vrijstaande woningen aan de westelijke en noordelijke kant en de twee onder één kappers aan de oostelijke zijde. In het plan is gekozen voor een eenheid in materiaal en kleurgebruik. Daarbij is er door te spelen met accenten ruimte voor eigen expressie waardoor elke woning binnen de familie zijn eigen individuele karakter krijgt.

Inspiratiebrochure aanvragen