ARCHITECTUUR TRENDS 2022

Je kunt gerust zeggen dat de afgelopen jaren, jaren zijn geweest waarin er veel is gebeurd in onze markt. Alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben invloed gehad op de manier hoe wij in 2022 aankijken tegen architectuur. In deze blog behandelen wij als architectenbureau samen met één van onze architecten, Matthijs Hoijtink, de verwachtingen en trends van 2022.

RENOVEREN

We zien in de markt dat er door verschillende oorzaken steeds meer vraag komt naar renovatie. “Ik vind dit persoonlijk een ontzettend leuke trend. Het hele aspect van renoveren is de kansen zien van de bestaande bebouwing. Er kan zo ontzettend veel gedaan worden met ruimtes, uitstraling en beleving. Opdrachtgevers slaan vaak stijl achterover als je ze laat zien wat je allemaal kunt doen met hun bestaande bouw. Er is meer mogelijk dan je op voorhand zult denken” aldus Matthijs.

LANDELIJK GEBIED NEEMT TOE IN POPULARITEIT

Als architectenbureau zien wij een enorme stijging in de populariteit van wonen en werken in het landelijk gebied. De vraag naar kavels en bestaande bouw in het landelijk gebied wordt ieder jaar groter en groter. De voordelen van wonen en werken in het buitengebied strepen steeds meer de nadelen hiervan weg. Ook merken wij dat er ieder jaar weer meer geïnteresseerde opdrachtgevers vanuit het westen richting het oosten van Nederland trekken. Dit met als reden omdat de prijzen in het oosten lager liggen en de ruimtes in het oosten uitgestrekter zijn.

“Mensen hebben steeds meer behoefte aan rust, een plek om zichzelf even terug te kunnen trekken uit de hedendaagse hectiek. Ik verwacht door de extreme stijging van de huizenprijzen in steden en dorpen dat de vraag naar woningen en grond in het oosten alleen maar groter wordt”, aldus Matthijs.

“Ook zie ik dat er steeds meer vraag is naar de moderne woonerven. Opdrachtgevers zoeken elkaar op en willen samen graag een erf gaan realiseren. De rood voor rood regeling speelt hier mooi op in. Samen een kavel ontwikkelen is een enorm leuk initiatief die ik als architect ook echt toejuich. Je ziet dat het samen bouwen überhaupt steeds populairder wordt in elk segment van de markt. Of je nou veel, of wat minder te besteden hebt. De voordelen van samen bouwen komen steeds meer en meer tot uiting.”

UITSTRALING IN 2022

In het hogere segment zien wij steeds meer vraag naar innovatieve en nieuwe materialen. Bamboe is op dit moment bijvoorbeeld echt een ontzettend populair en duurzaam materiaal. Het gaat lang mee en je kunt het voor verschillende doeleinden gebruiken. Als kanttekening moet hier wel aan worden toegevoegd dat men in Nederland altijd zal blijven houden van de typische Nederlandse steen. Deze zal in elke streek van ons land te allen tijde populair blijven.

Ook merken we dat onze opdrachtgevers steeds meer in verbinding willen staan met de natuur. Dit brengt vertrouwen, zekerheid en de mogelijkheid om tot rust te komen met zich mee. Door veelal gebruik te maken van grote glaspartijen en slimme verbindingen maken we letterlijk een verbinding van binnen naar buiten en vice versa. Verder zien wij dat de nadruk steeds meer wordt gelegd op zo min mogelijk onderhoud en de levensduur van materialen. Levensloopbestendigheid is wat ons betreft hét woord van 2022.

DE INVLOED VAN CORONA

Helaas ontkom je ook in de architectuur niet aan de gevolgen van Covid-19. Al brengt het voor veel van onze opdrachtgevers niet alleen maar negatieve associaties met zich mee. De laatste jaren hebben wij gezien dat er ook steeds meer vraag komt naar de mogelijkheid om thuis te werken.

Een aparte kamer in een woning die compleet in het teken staat als werkomgeving. Als je hier in het ontwerpproces al rekening mee houdt, dan zorg je ervoor dat je als opdrachtgever ook goed en gericht gaat nadenken over wat je werkplek thuis nou precies allemaal nodig heeft. Dit verschilt sterk per individu.

Naast een geschikte werkplek, zien we ook dat  de inrichting van de rest van je leefruimtes steeds belangrijker wordt. Dit heeft logischerwijs als oorzaak omdat je door al het thuiswerken, ook meer tijd in de andere ruimtes van je woning doorbrengt. “Een huis moet meer dan ooit een thuis zijn: enerzijds een plek om te werken en anderzijds een plek om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte.”

“Eigenlijk hangen alle besproken aspecten met elkaar samen, doordat opdrachtgevers grote delen van de dag nu ook thuis zijn hechten ze meer waarde aan het gevoel van een thuisomgeving. Dit was al belangrijk, maar zal naar mijn inziens de komende jaren nog veel belangrijker worden” aldus Matthijs.

Architectuur trends 2022

Matthijs Hoijtink – Architect